Elektrik Tesisatı Nedir?

Elektrik tesisatı nedir? Sorusuna kısaca şöyle yanıt verebiliriz: Bir yerin bütün güç, ışık ve ısı kaynaklarını merkezden dağıtan yapıya elektrik tesisatı denir.

Tesisatın kurulacağı alanda öncelikle gereken emniyet tedbirleri alınmalı, ardından çalışmaya başlanmalıdır. Yapıda hangi armatür, sayaç ve kabloların kullanılacağı belirlenmeli ve bunların TSE damgalı olmasına özen gösterilmelidir. Öte yandan gerekiyorsa ISO 9002 ve 9001 belgeleri bulunan ürünler de kullanılabilir.

Elektrik Tesisatı Nasıl Yapılır?

Bunun için öncelikle proje aşamasında kabloların yüksekliği ve genişliği karar veririz. Öte yandan hangi kablonun hangi noktadan geçeceği belirleriz. Elektrik tesisatında hiçbir hata olmaması hayati öneme sahiptir. Çünkü en ufak bir yanlış elektrik çarpması, yangın gibi felâketlere yol açacağından, bu bizim için göze alınmaması gereken risklerin başında gelir.

Aynı zamanda elektrik tesisatları çeşitli yönetmeliklere tâbîdir. Yapılan işlerin yetkililerce yakından denetlenmesi şarttır. Yetkili mühendisin onayladığı proje, elektrik dağıtıcısı olan kurum tarafından da onaylanmak zorundadır. Ayrıca elektrik tesisatlarının bakımı da periyodik olarak yapılmalıdır.

Yukarıda elektrik tesisatı nedir? Sorusunu yanıtladıktan sonra, uyulması gereken şartlara da temas etmek istiyoruz. Tesisat için uygunluk belgesinin alınabilmesi adına şu koşulların yerine getirilmesi lâzımdır:

  1. Tesisatı, hazırlanan projeye uygun şekilde düzenlemeliyiz.
  2. Yer altı kablo tesisatında belirli standartlara uygunluk sağlamalıyız.
  3. Kablo koruma boruları doğru kullanmalıyız.
  4. Hat akımı koruma rölelerini standartlara uygun tesislere kurmalıyız.
  5. Motorları, plana bağlı kalacak biçimde monte etmeliyiz.
  6. Prizler, buatlar, anahtar ve aydınlatma öğeleri, korunma sistemleri ve bağlantıları tam sağlamalıyız.

Elektrik Tesisat Çeşitleri Nelerdir?

Bunları; duvar üstü-sıva üstü, duvar içi-sıva altı olarak ele alabiliriz. Sıva altı olarak tasarlanan elektrik tesisatında uygulamayı sıvanın altına yapmak makul olan yöntemdir.  Böylelikle iç tesisat ve kablolar dışarıdan görünmez.

Sıva üstü tesisat sistemi ise duvarda herhangi bir kırma veya delme işlemi yapılmadan gerçekleştiriliyor. Kanal kurma işlemi duvar dışından uygulanabildiği için duvara zarar vermeye gerek yoktur. Bu tesisat türünde genellikle tesisat elemanları görünür olduğu için tehlikeli olacaktır. Mecbur kalınmadıkça kullanılmasını önermeyiz. Sıva altı tesisat çok daha güvenli bir yöntemdir.

Siz de elektrik tesisatı nedir? Nasıl kurulum yapabiliriz?  Sorularının cevabını daha geniş kapsamlı olarak öğrenmek istiyorsanız diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.Ayrıca aradığınız tüm elektrik tesisat ürünlerini elektrik market sayfamızdan bulabilirsiniz.

Elektrik Tesisat Malzemeleri Nelerdir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrik Tesisat Ürün Kategorilerimiz

En Yeni Ürünlerimiz Modellerimiz

Diğer Yazılarımız

Gece Lambası Nedir? Çeşitleri

Gece Lambası Nedir? Gece lambaları, özellikle akşam saatlerinde ya da uyku zamanında kullanılan, ortama yumuşak [...]

Acil Çıkış Levhası Nedir? Neden Önemlidir? Yasal Zorunluluklar Neler? Bilmeniz Gerekenler

Acil Çıkış Levhası Nedir? Neden Önemlidir? Acil çıkış levhası, yangın, deprem gibi acil durumlarda insanların [...]

Kauçuk Priz ve Fișler: Güvenli ve Dayanıklı Elektrik Bağlantılarının Tercihi

Kauçuk Priz ve Fișler: Güvenli ve Dayanıklı Elektrik Bağlantılarının Tercihi Elektrik bağlantılarının güvenliği ve dayanıklılığı, [...]

LNB Nedir? Nasıl Çalışır? Kurulumu ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

LNB Nedir? LNB, İngilizce “Low Noise Block downconverter” kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve uydu antenlerinin [...]

Elektrik Regülatörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Elektrik Regülatörü Nedir? Elektrik regülatörü, voltajı sabit ve belirli bir seviyede tutmak amacıyla kullanılan bir [...]

Elektrik Tesisat Malzemeleri Nelerdir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrik Tesisat Malzemeleri Nedir? Elektrik tesisat malzemeleri, elektrik sistemlerinin kurulumu, bakımı ve onarımı için kullanılan [...]

Sigorta Kutusu Nedir? Özellikleri, Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sigorta Kutusu Nedir? Sigorta kutusu, elektrik devrelerinde aşırı akımı önlemek amacıyla kullanılan sigortaların yerleştirildiği bir [...]

Led Etanj Armatür Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları Neler?

Led Etanj Armatür Nedir? LED etanj armatürler, suya, toza ve diğer dış etkenlere karşı dayanıklı, [...]

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Scan the code
BB Elektrik Market
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?